Inne interesujące akcesorium kuchenne to kostkarka do lodu. Często nie wymaga ona bezpośredniego przyłączenia do wody dzięki specjalnym zbiorniczkom, do których nalewamy wodę. Kostkarka jest bezpieczna w użyciu i jest wyposażona w czujniki zabezpieczające przed przelaniem się wody oraz mechanizmy zapobiegające blokowaniu się kostek. Proces wytwarzania lodu w tego typu urządzeniu eliminuje pojawianie się bąbelków powietrza, dzięki czemu uzyskujemy bardzo przejrzysty lód. Woda przepływając po schłodzonej płycie w końcu zamienia się w lód, a kiedy ten osiągnie odpowiednią grubość tafla lodu przechodzi przez odpowiednią kratkę, która rozcina ją na kostki.
Urządzenie do robienia naleśników z kolei stanowi sporą pokusę dla smakoszy naleśników. Smażenie z użyciem tego urządzenia nigdy nie było tak proste. Naleśniki nie przywierają, nie trzeba ich obracać ani smażyć na oleju. Na naleśnikarce można również smażyć placki. Spiralna grzałka powoduje że naleśniki są smażone równomiernie, a gładka powierzchnia płyt tworzy wysoką jakość produktu. Zasilanie urządzenia może być elektryczne lub gazowe. Także ilość płyt do smażenia jest różna w różnych modelach. Możemy usmażyć jednego naleśnika albo aż cztery.
Dla leniwych kucharzy wynaleziono obieraczkę do ziemniaków. Kto wie czy przez to urządzenie duża część osób nie straciło pracy np. w restauracjach. Ta maszyna służy oczywiście do obierania ziemniaków ale także innych twardych warzyw typu marchew czy buraki. Obieraczka do ziemniaków wyposażona jest w wyłącznik bezpieczeństwa oraz ewentualnie w wyłącznik czasowy. Dzięki dużej masie ściernej, z której wykonany jest zbiornik do którego wkładamy ziemniaki, produkty są obierane dokładnie i równomiernie. Obierki wraz z wodą są odprowadzane do zbiornika a woda (jonizatory wody) z obierzyn jestodprowadzana do zewnętrznej instalacji ściekowej. Najnowocześniejsze obieraczki cechuje mała masa i niewielkie zużycie energii oraz krótki czas pracy. Oprócz obieraczek w kuchni na pewno przydadzą się zmywarki gastronomiczne.
Jeszcze innym urządzeniem jest salamander. Pod tą dziwnie brzmiącą nazwą kryje się w zasadzie grill elektryczny. Przeznaczenie salamandra to podgrzewanie oraz opiekanie różnego rodzaju produktów spożywczych, ryb czy mięs. To urządzenie jest wykonane ze stali nierdzewnej i posiada ruszt, który możemy ustawić w kilku pozycjach. Dzięki grzałkom, które są umiejscowione na górnej, wewnętrznej ścianie urządzenia, możliwe jest równomierne podgrzewanie produktów typu pizza czy zapiekanka. Zobacz najlepsze grille gastronomiczne i piece do pizzy na naszej stronie!
Jeśli chcemy kupić piece piekarnicze lub inne wymienione produkty należy dobrze się zastanowić czy rzeczywiście dana maszyna jest dla nas niezbędna i czy będziemy jej używać regularnie. Jeśli nie nasz nowy nabytek po pewnym czasie stanie się kolejnym zardzewiałym meblem w naszej kuchni i bardziej będzie nam przeszkadzać niż pomagać.
Więcej na Portalu North.pl